ضعف محتوی مانع توسعه «برندسازی» در لرستان است / معضل برندهای بی رسانه

ضعف محتوی مانع توسعه «برندسازی» در لرستان است / معضل برندهای بی رسانه
مریم مهری | اقتصاد لرستان ـ سالهاست که رسانههای جمعی، مدیران ارشد استان و کارشناسان حوزههای مختلف صنعتی، تولیدی، بازرگانی، خدماتی و … اظهار میکنند که محصولات و کالاهای تولیدی لرستان دارای بالاترین عیار و کیفیت برای حضور در بازارهای داخلی و خارجی هستند، اما پرواضح است که این عبارات تاکنون نه راهگشای توسعه صنعتی استان بوده و نه حتی در گفتمان و باور عامه مردم، دارای اثرگذاری بودهاند.
مادام که تولیدات لرستان از سنگ و صنایع دارویی گرفته تا صنایعدستی، خوراک دام و طیور و … در فقر مطلق «بیبرندی» گرفتارند، بستهبندی جذاب ندارند، شرکتهای مدیریت صادرات قدر ندارند، شبکه فروش قوی داخلی و … ندارند، عیار بالای محصولات و دستساختهها، نه دردی از مردم دوا میکند و نه دردی از تولیدکننده.
این دوگانه تاریخی یعنی ضعف در معرفی ظرفیتهای اقتصادی و عدم نفوذ تولیدات لرستان در بازارهای داخلی و خارجی، در گام اول برمیگردد به نوعی «کجسلیقگی رسانهای» از سوی صاحبان کسبوکار و صنایع استان.
مادام که خلاقیت و نوآوری در تولید و ارائه محصولات استان چشمگیر و بازارپسند نیست مگر در موارد خرد مانند تولیدات یا خدمات برخی مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری، نباید انتظار فتح پیشخوان یا قفسه فروشگاههای بزرگ، مراکز درمانی و … در کشور را داشت؛ زیرا همین اندک فروش سالانه واحدهای تولیدی و صنعتی استان، مدیون طبیعت و زیستبوم بخشنده این اقلیم است که در نوع خودش بهترین کانی، بهترین گیاه دارویی، بهترین مواد غذایی و … را دارد وگرنه در عرصه رقابت هم از محل ایده و خلاقیت، عقبمانده است و به کپیبرداری پرداخته و از سویی دیگر، بازاریابی را فقط فروش مطلق و محض میداند، مانند چند فرمول مالیاتی یا عملیات حسابداری.
خیلی خوب هم که دقت میکنیم؛ میبینیم که بسیاری از صنایع و واحدهای تولیدی و صنعتی استان از سوی دولتها حمایت شدهاند، تسهیلات مناسب دریافت کردهاند، مواد اولیه مناسب در اختیار دارند، از نظر حضور در نمایشگاههای داخلی و خارجی مورد حمایت هستند و مزایایی مانند معافیتهای مالیاتی و … را دریافت میکنند. باید پرسید گره کور اشتغال محدود، تولیدات گمنام و کمتر آشنای لرستان در بازارهای داخلی و خارجی کجاست؟؟
نیک میدانیم که برخی از تولیدات حوزه کشاورزی ما از جمله حبوبات، زعفران و … نه بینام و نشان، بلکه با نام و نشان استانهای همجوار به فروش میرسد، صنایعدستی ما در بهترین حالت، «چمدانی» صادر میشود که این حقیقت تلخ، نه تنها از منظر رشد اقتصادی و سرانه درآمدی، نفس صنایع لرستان را میگیرد، بلکه افقهای کارآفرینی و اشتغال برای جوانان را در نطفه، خاموش میکند. ناگفته نماند که نبود استراتژی بلندمدت برای حضور در بازارهای بزرگ داخلی و خارجی، به همان اندازه که به تولیدکننده خرد و عمده وابسته است، به مدیران مجموعههای اقتصادی و صنعتی استان نیز مربوط است که لرستان، از این دو بینصیب مانده است.
بدینروی، ترسیم مسیری برای حضور در بازارهای داخلی و خارجی که بتواند محرک اقتصاد لرستان در بازههای زمانی کوتاهمدت، میانمدت و حتی بلندمدت باشد، بسیار سخت است؛ زیرا ساختارهای لازم در بخش خصوصی برای تولید محصولات نوآورانه و صادراتگرا فراهم نیست، محتوی رسانهای برای رقابت در دنیای تجارت نه تنها در رسانههای چاپی یا دیجیتال و حتی در سطحی فراتر یعنی شبکه اجتماعی، با نگاه مزیتجویانه و ارزشآفرین در بطن عملکرد بخش خصوصی و کارآفرینان، به چشم نمیخورد و حتی تبلیغات و بازاریابیهای محدود صورتگرفته هم در خوشبینانهترین حالتها، بر پایه کپی سایر برندهاست.
البته رسانه و رسانههای تخصصی در حوزه اقتصاد، کارآفرینی، صادرات و … صرفاً یک رسانه خبری یا عامهپسند نیست، رسانهای در حوزههای تخصصی تأثیرگذار است که با کمک سایر رسانهها و ابزارهای تبلیغات عمومی از «چهرهها» گرفته تا محتواهای متنوع و … به فرآیند یا برنامهای برای افزایش فروش، ایجاد زمینههای صادرات، خلق ارزش و … بیانجامد.
بههرروی، غفلت مفرط صنایع لرستان در عصر توسعه ارتباطات و شبکههای اجتماعی، همچون سایر چالشهای این حوزه تنها با سفارش چند کلیپ یا بالا بردن مقطعی سئو سایتها کارساز نیست. فرآیندهای رسانهای همچون ابر برندهای دنیا که امروز صاحبانشان همچون ایلان ماسک، زاکربرگ، جوزف بروس و … سر از سیاست و مالکیت رسانهای درآوردهاند، نمونه بارز چنین استراتژیهایی است.
مادام که واحدهای اقتصادی لرستان، دلخوش به تسهیلات تبصرههای مختلف و یا پرداخت هزینههای حضور در نمایشگاه از محل اعتبارات ادارات و … هستند که فقط «هزینه نکرده باشند» و فروششان افزایش داشته باشد، صنایع بیبرند در لرستان به حیات خود با چند نفر اشتغال محدود به صورت «آبرونده» ادامه خواهند داد و رویای توسعه اقتصادی و درخشش برندهای بزرگ، به بار نخواهد نشست.
پایان پیام/
مقاله
یادداشت
گزارش
گفتگو