لرستان در چنگال بیآبی: هشدارهای عاجل و ضرورت اقدامات فوری

لرستان در چنگال بیآبی: هشدارهای عاجل و ضرورت اقدامات فوری
خرمآباد ـ پایگاه خبری زرک| لرستان با بحران جدی آب روبهرو است. رودخانهها و چشمهها در حال خشکیدناند و زمین در عطش باران است. این وضعیت نگرانکننده، زنگ خطر را برای آینده استان به صدا درآورده است. اکنون شش شهر و بیش از ۶۰۰ روستای لرستان با کمبود شدید آب دست و پنجه نرم میکنند. در پی این شرایط، معاون عمرانی استاندار لرستان با انتقاد از سوءمدیریت و برداشتهای بیرویه، خواستار اقدام فوری و قاطعانه دستگاههای اجرایی برای مهار این بحران شده است.
بیبرنامگی گذشته؛ ریشه مشکلات از نگاه معاون استاندار
مهدی مجیدی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری، در جلسه شورای منابع آب استان (سهشنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴) بر محدودیت جدی منابع آبی و مصرف بیرویه تأکید کرد. او فقدان برنامهریزی یک دهه اخیر را ریشه مشکلات دانست و گفت: "نباید با آمار و ارقام خودمان را گول بزنیم." مجیدی به برداشتهای آزادانه سودجویان و مشکلات کشاورزان برای تأمین آب اشاره کرد و از برگزاری نشستی تخصصی برای یافتن راهکارهای عملیاتی خبر داد.
۴۸ درصد لرستان درگیر خشکسالی شدید؛ پیشبینی نامطلوب برای پاییز
مدیرکل هواشناسی لرستان، بهروز مرادپور، از خشکسالی شدید ۴۸ درصد وسعت استان خبر داد. او افزود تنها یک درصد استان (الیگودرز و دورود) شرایط نرمال بارشی داشته است.
مرادپور به کاهش ۴۱ درصدی میانگین بارشها نسبت به سال گذشته و ۳۸ درصدی نسبت به بلندمدت اشاره کرد. شهرستانهای پلدختر (۶۵%)، دوره چگنی (۶۲%)، و خرمآباد (۵۷%) بیشترین افت بارندگی را داشتند.
وی بر مدیریت مصرف آب، خصوصاً در کشاورزی تأکید کرد و پیشبینی کرد پاییز امسال نیز از نظر بارش رضایتبخش نخواهد بود و بارشها از نیمه دوم آبان آغاز میشوند.
بحران پنهان: برداشتهای غیرمجاز از آبهای زیرزمینی
مهدی پازوکی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری، از برداشت سالانه ۱۴۹.۲ میلیون مترمکعب آب از ۲۵۶۵ حلقه چاه غیرمجاز در استان خبر داد. او تأکید کرد بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه، انسداد این چاهها و نصب کنتور هوشمند بر چاههای مجاز در دستور کار است. تاکنون ۸۸۴ چاه مجاز به کنتور هوشمند مجهز شدهاند و قرار است برای چاههای غیرمجاز اخطاریه صادر و ظرف ۴۵ روز اقدام به قطع برق یا انسداد شود.
رودخانههای در حال مرگ و آسیبهای محیط زیستی
کامران فرمانپور، مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان، نسبت به وضعیت اسفناک رودخانهها، بهویژه کشکان، هشدار داد. او کشاورزی نادرست و برداشتهای بیرویه را عامل بحران دانست و گفت: "الگوی کشت همچنان محصولات پرمصرفی مانند برنج است."
فرمانپور به نابودی گونههایی چون مارماهی اشاره کرد و آن را فاجعه زیستمحیطی خواند. وی از جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقهای به دلیل عدم پاسخگویی در قبال برداشتهای بیرویه و نرسیدن حقآبه به زیستبومها انتقاد کرد.
او خواستار پیگیری حقوقی خسارات زیستمحیطی و تأمین حقابه رودخانهها شد و تأکید کرد که مدیریت سنتی آب دیگر کافی نیست.
تأمین آب شرب: چالش پیش روی ۶ شهر و ۶۱۷ روستا
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان، نورالدین نوریزدان، از کمبود جدی آب در ۶۱۷ روستا و ۶ شهر استان خبر داد. این شش شهر (خرمآباد، بروجرد، کوهدشت، دورود، ازنا و الیگودرز) در فهرست شهرهای فوقبحرانی آب وزارت نیرو هستند. او گفت: "لرستان آب پایدار برای شرب ندارد و تأمین آب به چشمهها، چاهها و قنوات وابسته است."
نوریزدان به آبرسانی به ۱۴۱ روستا (منابع ملی/استانی)، ۱۰۱ روستا (خیرین) و ۱۶۴ روستا (قرارگاه امام حسن) اشاره کرد و مجموعاً ۱۰ همت اعتبار برای آبرسانی به ۶۱۷ روستا نیاز است. او پیشبینی کرد کمبود آب شهرهای استان به ۱۵۰۰ لیتر بر ثانیه برسد و تنش آبی شهریور سال گذشته، امسال به ابتدای تیرماه منتقل شده است.
وی از حفر و تجهیز ۲۱ حلقه چاه (ورود به مدار تا مرداد) و ساخت ۱۶ هزار مترمکعب مخزن برای شهرهای بحرانی خبر داد و خواستار همکاری شهرداریها شد.
رودخانه کشکان در آستانه خشکی کامل؛ افت شدید آبدهی
احمد گودرزی، معاون شرکت آب منطقهای لرستان، از کاهش ۸۷ درصدی آبدهی رودخانههای استان نسبت به سال گذشته و ۹۱ درصدی نسبت به بلندمدت خبر داد. میانگین آبدهی کنونی تنها ۴۰۰ لیتر بر ثانیه است.
او هشدار جدی داد که آبدهی رودخانه کشکان به ۱۵۰ لیتر بر ثانیه رسیده و در آستانه خشکی کامل است و اکثر رودخانهها نیز همین وضعیت را دارند.
گودرزی به افت ۸۰ سانتیمتری سطح آبهای زیرزمینی استان (معادل ۶۴ میلیون مترمکعب) اشاره کرد که بیشترین آن در دشتهای کوهدشت (۱.۲۳ متر)، رومشکان (۸۵ سانتیمتر) و خرمآباد (۱ متر) بوده است.
وی همچنین از ۵۰۰ میلیون مترمکعب کسری آبخوان در بلندمدت خبر داد و افزود: چشمههای مهمی چون «کیو» و «گرداب سنگی» کاملاً خشک شدهاند.
پایان پیام
مقاله
یادداشت
گزارش
گفتگو