رازهایی درباره داوری فوتبال که نمی‌دانستید!

رازهایی درباره داوری فوتبال که نمی‌دانستید!

رازهایی درباره داوری فوتبال که نمی‌دانستید!

پایگاه خبری زرک ـ رضا جایدری ـ خلاف تصور اکثر مردم، در هر بازی فوتبال ۳ تیم درون زمین می‌روند نه ۲ تیم!

علاوه بر ۲ تیمی که مقابل هم بازی می‌کنند، یک تیم تیم داوری بازی است که تلاش دارد کارش را به نحو احسن انجام دهد و به عنوان بهترین تیم بازی از زمین خارج شود.

اما نکته‌ی مهمی که در این بین وجود دارد این است که بر خلاف بازیکنان ۲ تیم که بدون داشتن آگاهی و آشنایی کامل به قوانین بازی، مدام در کار داوری دخالت و در مورد آن صحبت می‌کنند، تیم داوری بازی هیچ‌گاه شأن و منزلت خود را پایین نیاورده و در موارد ضعف فنی تیم‌ها و بازیکنان دخالتی نمی‌کنند. مثلا زمانی که یک بازیکن در موقعیت تک به تک با دروازه‌ حریف توپ را هدر می‌دهد، هیچ داوری به آن بازیکن نمی‌گوید: انصافا داوری من از بازی تو ضعیف‌تر است؟!

 

اگر یک داور یا تیم داوری در بازی ضعیف ظاهر شود و بخواهد جانبداری تیمی را مد نظر قرار دهد، بدون شک پیشرفت در داوری را از دست داده است که برابر با از دست دادن اعتبار و شرافت کاری او خواهد بود و دیگر به مدارج بالای قضاوت راه نخواهد یافت، لذا اگر معدود داورانی هم پیدا شوند که به گمان دیگران، تصمیم تعمدی اشتباه داشته باشند، مطمئناً هیچ‌گاه به عنوان داور ملی و بین‌المللی از آنها استفاده نخواهد شد یا اگر هم مثلا در مسابقه حساس بین‌المللی مثل جام حهانی، المپیک، جام ملت‌ها و ... استفاده شود، با تشخیص اشتباه اثرگذار از طرف مراجع برگزاری، بلافاصله از ادامه قضاوت در آن تورنمنت کنار گذاشته می‌شود و ادامه‌ی فعالیت او در سطوح بالا تحت‌الشعاع قرار خواهد گرفت.

 

در بازی‌های سطوح پایین‌تر نیز ناظران داوری هر بازی بر کار داوران نظارت و به آنان امتیاز می‌دهند که این امتیازات در ادامه‌ی کار داوری آنها مهم و اثرگذار است لذا تیم داوری هم سعی می‌کند، تا حد امکان بهترین امتیاز ممکن را در بازی بگیرد و مسیر ترقی خود را باز کند.

 

نکته‌ی مهم دیگر این که در بازی‌هایی که از سیستم کمک‌داور ویدئویی (var) بهره نمی‌برند، چنانچه اشتباه تأثیرگذاری از طرف تیم داوری به دلیل جاگیری بد آنها در زمین بازی صورت گیرد، مثلا یک صحنه‌ی واضح هند پنالتی درون محوطه جریمه روی دهد که اکثر تماشاگران حاضر در ورزشگاه دیده باشند اما تیم ۴ نفره داوری هیچ‌کدام ندیده باشند، نمی‌توان به صرف فریاد پنالتی از طرف تماشاگران، اعلام پنالتی نمود!

اصل مهم داوری می‌گوید: تیم داوران هیچ‌گاه برای چیزی که خودشان ندیده‌اند، نباید تصمیم بگیرند

این موضوع فقط می‌تواند باعث اعمال نمره منفی از طرف ناظر برای داوران شود اما داوران چون خودشان به دلیل ضعف یا اشتباه در جاگیری هیچ‌کدام آن صحنه را ندیده‌اند، بنا بر همان اصل مهم داوری، تصمیم درست را از نظر خودشان گرفته‌اند. (مثال دیگر: اگر بازیکنی هنگام بازی با بینی خونی به داور مراجعه و ادعا کند بر اثر ضربه‌ی بازیکن حریف این اتفاق روی داده، داور به صرف دیدن خون نمی‌تواند بازیکن حریف را اخراج کند چه بسا آن بازیکن که صورتش خونی است دچار خون‌دماغ مکرر و همیشگی باشد و با سوءاستفاده از این موضوع بخواهد امتیازی کسب کند. اما اگر این اتفاق واقعا بر اثر ضربه‌ی حریف بوده و هیچ‌کدام از داوران ندیده باشند، مشمول همان مورد ثبت امتیاز منفی برای تیم قضاوت خواهد شد)

 

اگر منصفانه بخواهیم بگوییم:

وقتی تیمی شکست می‌خورد و معتقد است فقط به دلیل اعلام نشدن یک خطای پنالتی مشکوک توسط داور بوده، واقعیت این است که به چندین موقعیتی دیگری که بازیکنانش در بازی هدر داده‌اند باخته نه داور!

و نکته آخر این که اجازه دهیم هر کسی در فوتبال، در جایگاه خودش ظاهر شود و در کار دیگری دخالت نکند:

بازیکن بازی‌اش را انجام دهد، تماشاگر نیز بازی را تماشا کند و داور نیز به قضاوتش بپردازد.

چنانکه دخالت یک داور در ضعف و اشتباهات بازیکنان هنگام مسابقه شایسته نیست، دخالت بازیکنان نیز در کار داوران درست نیست اما در کشور ما اکثر مواقع اعتراض به داور به صورت عادت درآمده و باعث ضربات جبران‌ناپذیری به تیم‌های مختلف از جمله تیم ملی در بازی با ژاپن در جام ملت‌های آسیا (سال ۱۳۹۷) شد.

 

داوران برای قضاوت، ساعت‌ها دوره‌های آموزشی و توجیهی طی می‌کنند که هیچ بازیکن یا تماشاگری از محتوا و نکات این دوره‌ها اطلاع ندارد و فقط بنا بر درک و تجربه‌ی خود از فوتبال، نظرات خود را اعلام می‌کنند که معمولا هم درست نیست.

 

بدون شک داوران معصوم و بدون خطا نیستند اما این از خصایص انسان‌هاست که جایزالخطا هستند و همچنان که یک بازیکن در یک بازی ممکن است ده‌ها پاس اشتباه داده یا چندین موقعیت گلزنی را هدر بدهد، یک داور نیز انسان است و ممکن است در یک بازی یکی دو اشتباه داشته باشد که از عمد نیست، چرا که معدود کسانی که حاضر شوند چنین خطاهایی تعمدی انجام دهند، دیگر در لباس داوری؛ پیشرفت و جایگاهی نخواهند داشت.

 

انتهای پیام/

 

نویسنده: 
رضا جایدری

مقاله

یادداشت

گزارش

گفتگو


 

پربیننده‌ترین خبرها

فيلم | بازسازي صحنه قتل ميدان شهدا بروجرد
امروز صبح انجام شد؛
فرمانده نیروی انتظامی الیگودرز خبر داد:
در همایش بزرگداشت روز پرستار؛
فرزند عضو شورای شهر مرکز لرستان بر اثر کرونا درگذشت
.
رییس اداره مسافر راهداری و حمل و نقل جاده‌ای لرستان خبر داد:

چشم سوم