امروز فلاکت! فردا هلاکت!!
امروز فلاکت! فردا هلاکت!!
لیلا سلیماننژاد*
معنی خمسه خمسه را رزمندگان و جنگدیدهها خوب میفهمند. گلولههای خمپارهای که وقتی در پنج نوبت پیاپی و نزدیک به هم شلیک میشدند، گمان میشد که از سلاح خاصی با توان شلیک پنج خمپاره به صورت همزمان رها شدهاند.
نسل جدید لرستان اما دارد خمسهخمسه را به گونهای دیگر تجربه میکند. آمارها و نمودارها با چنان سرعتی بر سر مردم خراب میشوند که گویی چندین اداره و نهاد دست به دست هم دادهاند که فلاکت و پسرفت و درماندگی را بیامان و پیاپی ارزانی مردم کنند. بعید به نظر میرسد یک نهاد مانند استانداری هرچند هم که بزرگ و عریض و طویل باشد بتواند به تنهایی این حجم از شکست و بیچارگی را خلق کرده باشد. طبیعتاً برای متحمل شدن این شکست بزرگ، همدستی چندین اداره دیگر هم لازم است.
واقعیتها نشان میدهند پنج دستگاه لرستان که متولی تثبیت قیمتها و اشتغال هستند بالاترین نقش را در به وجود آمدن چنین وضعیتی دارند، موقعیتی که در آن همچون خمپارههای خمسه خمسه بر سر مردم لرستان فقر و تورم میبارد و احتمالاً بعد از فلاکت، کارمان به هلاکت نیز خواهد کشید.
ما در زیر باران خمپارههایی زندگی! میکنیم که معاون امور هماهنگی اقتصادی استانداری آتش تهیه آن را میریزد و دستگاههای تعاون، کار و امور اجتماعی، صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، میراث فرهنگی و سازمان مدیریت با هدر دادن تسهیلات و اعتبارات و منابع این استان، آن را پشتیبانی میکنند.
آیا کسی میداند این ناکامیها و آمارهای فاجعهبار چه زمانی به مسئولین لرستان بر خواهد خورد؟ یک ماهی هست که از اعلام شاخص فلاکت استانها میگذرد و بار دیگر لرستان در کمال غرور مسئولانش، مجدداً در سکوی اول قرار گرفته و جام فلاکت را نصیب خود کرده است. با این وجود مدیران لرستان در نهایت بیعاری و بیتفاوتی، کار خود را میکنند و راه خود را میروند و حتی جملهای در دفاع از خود و یا در مقام عذرخواهی از مردم بر زبان نمیآورند.
جالب است که معاون استاندار و دیگران نیز عکسالعملی نشان نمیدهند؛ معاون امور هماهنگی اقتصادی در راس هرم اقتصاد لرستان و دستگاههای اقتصادی و برنامهریز گویا به خواب زمستانی رفتهاند و متاسفانه به جای اینکه مردم در قرنطینه و دستگاهها در فکر خدمترسانی باشند، این مسئولین هستند که ادارات خود را از موضوع اقتصاد قرنطینه کردهاند و مردم را در میدان رها کردهاند.
چه کسی باید از اداره کار و رفاه و امور اجتماعی بپرسد خروجی طرحهای تکاپو، کارا و اشتغال روستایی چه شد؟
سال گذشته طرح های متعددی در راستای صنایع و طرحهای روستایی با محوریت جهاد کشاورزی اجرا شده است و ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به آنها تعلق گرفت اما منجر به چه خروجی شده است؟ میراث فرهنگی و گردشگری به جز افزایش سفرهخانهها که بعضاً هنجارشکن هستند و معایب آنها به مراتب بیشتر از مزایای آنهاست چه سرمایهگذاری دیگری کرده است؟ سازمان صنعت معدن تجارت نیز با یارانه تسهیلات و تبصرههای مختلف بودجه از جمله تبصره ۱۸ چه کرده است؟ نقش سازمان مدیریت و برنامهریزی در تحقق شعار سالهای گذشته که عمدتاً اقتصادی بودهاند چیست؟ سند اشتغال به کجا رسید؟ مگر ما پایلوت اقتصاد مقاومتی نبودیم؟ چند درصد از اعتبارات طرحهای توجیهی که توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی هزینه شد به بهره برداری رسید؟ مرکز جذب سرمایه گذاری کدام سرمایهگذار را جذب کرده است؟ چرا معاونین اقتصادی قبلی و فعلی استانداری که مسئولیت مستقیم این وضعیت را بر عهده دارند، هیچ توضیحی به مردم نمیدهند! چرا معاون هماهنگی امور عمرانی حداقل در بحث هماهنگی به وظیفه خود عمل نمیکند وبا اخلاق وادبیات تند مسئولین را فراری میدهد!
استفاده از ظرفیتهای مردمی و سازمانهای مردم نهاد در هر حوزهای به ویژه محیط زیست میتواند بسیار موثر و راهگشا باشد و باری از دوش دولت بردارد چرا محیط زیست لرستان اعتقادی به حضور سمنهای زیست محیطی ندارد و عملکرد آنها را محدود کرده است!
حفاظت از محیط زیست، به عنوان زیستگاه بشر یک مطالبه و حقوق شهروندی است و مردم میخواهند بدانند که سازمان حفاظت از محیط زیست لرستان در زمینه رفع آلودگیها و در زمینه استفاده از بعد اقتصادی محیط زیست بدون اینکه خدشه ای به اکوسیستم وارد شود چه فعالیتهای داشته است؟
اینها همه سوالات بی جوابی است که لرستان را به این روز انداخته است و دردناکتر آنکه به زودی و با عوض شدن این تیم اجرایی و پایان کار دولت، این عده از هدردهندگان منابع بیتالمال و نویدآورندگان فلاکت و بدبختی، بدون هیچ مواخذه و محاکمهای یا به برج و باروهایشان میخزند و یا با همین ژستهای قهرماننما در سنگری دیگر مشغول به فلاکت کشاندن ملت و به هلاکت رساندن منابع میشوند.
*شهاب آسمانی
مقاله
یادداشت
گزارش
گفتگو