ابتلای عمومی به ساده انگاری درباره کرونا
ابتلای عمومی به ساده انگاری درباره کرونا
![ابتلای عمومی به ساده انگاری درباره کرونا](https://zerk.ir/sites/default/files/styles/medium/public/note-images/coronavirus%2011121.jpg?itok=DSXnnr8f)
ویروس کرونا چند ماهی ست که جای بسیاری از اخبار مهم دنیا در صدر نشسته است و حجم عظیمی از داده ها و اطلاعات خبری در طول روز به میزان انتشار این ویروس، ابتلا و مرگ و میر ناشی از آن اختصاص یافته است. شاید در ابتدای امر این گزارشها تا حد زیادی بر فضای روحی و باورهای عمومی در خصوص بهداشت و حفاظت فردی تاثیر میگذاشت و بسیاری از مردم زندگی در قرنطینه و دوری گزینی از اجتماعات و فعالیتها را در دستور کار خود قرار دادند.
به گزارش پایگاه خبری زرک، امروز که بیش از سه ماه از آغاز ابتلا به این بیماری در سراسر جهان میگذرد، اما نحوهی برخورد عمومی تا میزان قابل توجهی دچار تغییر شده و مردم به زندگی و جریان کارهای روزانه در کنار هراس از این بیماری، تن داده و دیگر گویی غول ترسشان درهم شکسته و مثل روزهای نخست از شنیدن اخبار فوت و ابتلا مو بر تنشان سیخ نمیشود. این در حالیست که بسیاری از شهرها و مناطق کشور در وضعیت نزدیک به قرمز قرار داشته و آنگونه که شنیده میشود در لرستان و خرمآباد نیز میزان شیوع افزایش چشمگیر دارد. به طوری که بسیاری از مراجعه کنندگان به مرکزی مانند بیمارستان شهدای عشایر که به صورت تخصصی به ارائه خدمات درمانی می پذیرد، با پاسخ نبود تخت کافی مواجه شده و به مراکز دیگری معرفی می شوند که برای این بیماری اختصاص نیافته، امکانات ندارند و از سوی دیگر پذیرای بیماران نیز نیستند.
گذشته از کمبود امکانات و نبود درمان قطعی یا واکسن این بیماری، افزایش تعداد موردهای ابتلا، نشان از نبود توجه کافی و جدی نگرفتن خطر از سوی مردم دارد.
اینکه مردم در حال حاضر کمتر از گذشته مراعات می کنند و درمجامع و محافل و برخی عروسیها و عزاداریها به راحتی حاضر میشوند یا به کسب و کارهای پرخطرشان ادامه میدهند، حاکی از آن است که اطلاع و باور کافی درباره وضعیت کرونا و شروع همه گیری این بیماری ندارند و ترجیح میدهند در این بیخبری به امور رایج زندگی شان بپردازند.
پرسش اینجاست که آیا روابط عمومی ستاد مقابله با کرونا در استان توانسته نقش خود را به خوبی ایفا کند و از تمام توان علمی - رسانهای و خبری در این خصوص برای انتشار هشدارها و اطلاعات صحیح استفاده درست و بهینه به عمل آمده است یا خیر؟
مردم چرا تا این اندازه به ساده انگاری درباره کرونا مبتلا شدهاند و در صورت ابتلا نیز باوجود اطلاع از بیماری به راحتی به رفت و آمد و معاشرتهایشان ادامه داده و نیازی به قرنطینه نمی بینند؟
بازگشایی بازارها، پارکها، مراکز تقریحی و دیگر اجتماعات بدون الزام کامل به رعایت دستورالعملهای بهداشتی نیز بدون شک موجب افزایش همه گیری شده و راه انسداد بیماری را میبندد.
فعالیت هدفمند و یکپارچه تلویزیون، رادیو، مطبوعات؛ خبرگزاریها و رسانههای اجتماعی در این راستا بسیار میتواند راهشگا باشد. مردم امروز آنقدر که زمانشان را در شبکههای مجازی میگذرانند به موارد مرجع کمتر به این چشم نگاه میکنند اما مراجع خبری نیز نتوانستهاند برای شبکههای مجازی خوراک اطلاع رسانی، چندرسانه ای، موشن گرافی و دیگر انواع ابزار آگاهی بخشی مناسب تهیه و تولید کنند. حال آنکه ممکن است مردم به شایعات منتشره در این قوالب بیش از هرچیز دیگری دامن بزنند و همین تهدید نیازمند واکاوی و اصلاح خواهد بود.
کارگروه فضای مجازی در قالب ستاد مقابله با کرونا نیازمند شکل گیری و راهاندازی ست تا ضمن تهیه محتوای صحیح و لازم اخبار غیردقیق را رد و پاکسازی کند.
به نظر نمیرسد شیوههای سنتی برخورد با بحران، در شرایط فعلی کافی و اثرگذار باشند و بازنگری در راههای آگاهی بخشی به شدت مورد نیاز است. همواره تشکیل تیم کارشناسی حرفه ای و بهرهمندی از خبرگان رسانه در کنار امر مدیریت بحران ضروری و لازم الاجراست.
نمیتوان در دنیای امروزی جریانهای خبری و انتشار لحظهای آمار و اتفاقات را نادیده گرفت و تلاش کرد همچنان از مسیرهای کهنه به نیازهای جدیدتر پاسخ داد. هرچند برخی هنرمندان و صاحبنظران به طورخودجوش به امر آگاهی رسانی پرداخته و هرزگاهی در صحنه حاضر میشوند اما این موارد به تنهایی کافی نیستند و میطلبد تا با برنامه ریزی قبلی و سودمند، از تبلیغات تلویزیونی، محیطی، مجازی و خبری کافی در این عرصه بهره مند شد و به ساده انگاری در خصوص بیماری پایان داد./
* بهار سلامت
مقاله
یادداشت
گزارش
گفتگو