«جمعه سیاه»؛ آخرین جمعه ناامن ایران
«جمعه سیاه»؛ آخرین جمعه ناامن ایران
سربازان رژیم پهلوی آتش خود را بهسمت مردم بیدفاع ایستاده در میدان ژاله که راه بر آنها بسته بودند، گشودند و کمتر از چند لحظه کوهی از جنازه و مجروح برجای گذاشتند تا جایی که حتی رسانههای وقت نیز نسبت به آن سکوت اختیار کردند.
به گزارش پايگاه خبري زرك؛ امروز دوشنبه، ۱۷ شهریور ۱۳۹۹ است. از خیابان پیروزی به سمت میدان شهدا که می آیی، مردم رفته رفته برای حضور در محل کارشان از خانه خارج میشوند و کسبه برای باز کردن مغازه هایشان می آیند. شاید شرایط اقتصادی به مردم سخت گرفته و شیوع کرونا، ماسکهای سفید را بر صورتشان نشانده باشد اما امنیت به طور کامل حس می شود و این خود نعمت بزرگی است.
اما جمعه، ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ اینگونه نبود. از اولین ساعات صبح آن روز که بعدها «جمعه سیاه» لقب گرفت، مردم به دنبال تظاهرات روزهای گذشته و نارضایتی هایی که عمق آن به گوش شاه نمی رسید، برای حضور در راهپیمایی و نمازجمعه به امامت علامه یحیی نوری که خود از مبارزان و دعوتکنندگان اصلی این راهپیمایی بود، به سمت میدان ژاله آمدند غافل از آن که ارتشبد اویسی فرماندار نظامی تهران آن روز را به دستور شاه، حکومت نظامی اعلام کرده اما این اعلام دیر به اطلاع مردم رسیده است.
بعد از اینکه فرماندهان نظامی چندین بار از طریق بلندگو خواستار متفرق شدن مردم می شوند، آنها همچنان بی تفاوت به تظاهرات خود ادامه می دهند. در نهایت سربازان راه چهار سوی میدان را بر مردم بی دفاع بسته و محلی برای فرار آنها باقی نگذاشتند؛ سپس آتش تفنگ های خود را به سمت آنها گشودند و مردم را هدف گلوله باران قرار دادند.
ظرف کمتر از یک دقیقه صدها نفر به شهادت رسیدند و بیمارستان های اطراف نیز مملو از مجروحان و شهدایی شد که ارتش با ائتلاف با شاه آنها را قتل عام کرد. همین اقدام منجر به افزایش نفرت مردم شد و تظاهرات به خیابان ها و محله های دیگر تهران کشید و تا پاسی از شب ادامه یافت.
روزنامه های صبح فردای آن روز بدون ارائه شرحی از ماجرا این اتفاقات را حاصل ۱۰۰ آتش سوزی در تهران عنوان کردند. در حالی که یک روزنامه اروپایی نوشته بود در مناطق جنوبی تهران برای متفرق کردن مردم از بالگردهای نظامی استفاده شد و همین باعث کشته شدن بسیاری از مردم بی گناه شد. حتی در میدان ژاله حضور تانک های نظامی مردم را وحشت زده کرد و صحنه ای شبیه جوخه آتش ساخت که نظامیان به انقلابیون بی حرکت و بی سلاح شلیک می کردند.
فرماندار نظامی تهران نیز با صدور اطلاعیه ای با وقاحت، مردم را مسبب وقوع این فاجعه دانست و ضمن متهم کردن آنها اعلام کرد تنها ۵۸ نفر کشته شده اند که البته طی دو روز بعد از آن، دادگستری تعداد کشته شدگان را ۹۵ تن اعلام کرد. اگرچه هیچ گاه آمار دقیقی از تعداد شهدای «جمعه سیاه» تهران اعلام نشد اما حاضران در صحنه و کسانی که در این زمینه آگاهی داشتند، همچنین سفیر وقت انگلیس در تهران تعداد شهدا را بیش از ۲۰۰ نفر اعلام کرده اند.
امروز با نزدیک به گذشت تقریبا ۴ دهه از آن روز در سال ۵۷ که در بهمن همان سال نیز به برکت خون شهدای «هفدهم شهریور» و سایر شهدا، انقلاب اسلامی به وقوع پیوست، اوضاع کشورمان در سایه حضور ولایت فقیه و نهادهای امنیتی و اطلاعاتی بسیار آرام و باثبات بوده و مردم در آرامش به امور روزمره خود می پردازند و حتی خاورمیانه امروز نگاه امیدش برای رسیدن به آرامش به جمهوری اسلامی است که توانسته سالها امنیت را برای ملت خود به ارمغان بیاورد.
منبع: خانه ملت /
مقاله
یادداشت
گزارش
گفتگو