یارِ مهربان زیر چکمه «اَپهای» بیگانه!
یارِ مهربان زیر چکمه «اَپهای» بیگانه!
پایگاه خبری زرک ـ اکبر بابایی مفرد ـ همزمان با آغاز هفته کتاب و کتابخوانی نمایشگاه بزرگ کتاب از ۲۴ آبان ماه در مجتمع فرهنگی، هنری ارشاد خرمآباد برپا شد و تا ۲۰ آذرماه ادامه داشت، در این نمایشگاه ۶۰ ناشر از ناشران سراسر کشور داشتههای علمی خود را در معرض بازدید عموم مردم قرار دادند.
اگرچه هدف از برپایی چنین نمایشگاههایی ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی و دوستی خانوادهها و جوانان با این یار مهربان است اما گسترش روزافزون شبکههای اجتماعی بین دوستی خانوادهها و کتاب فاصله فاحشی ایجاد کرده به گونهای که حالا دیگر کتاب در سبد خانوارها جای چندانی ندارد، که البته بخش اعظمی از این عدم استقبال به فضای لجام گسیختهی مجازی برمیگردد.
با توجه به اینکه شورای عالی فضای مجازی اقدام به فیلترینگ شبکههای اجتماعی خارجی نمود و اینکار میتوانست زمینه ساز آشتی خانوادهها و جوانان با کتاب باشد اما با توجه به خرید و فروش فیلترشکن نه تنها این خلا پر نشد بلکه این روزها دسترسی به فیلترشکن از کتاب هم سریعتر و ارزانتر بوده و به نوعی برای قاطبهی جامعه از نان شب هم واجبتر است.
گذشته از همهی اینها، نباید تاثیر مشکلات اقتصادی جامعه بر کاهش سرانه مطالعه را نادیده گرفت، از طرفی برخورد متولیان حوزهی فرهنگ با کتاب نیز در نوع خود قابل تامل است، زمانی که یک نمایشگاه برپا میشود کمترین و کوچکترین توقع اهالی فرهنگ این است که متولیان و ذینفعان کمر همت بسته و با تمام قوا به حمایت از فعالان حوزهی کتاب برخیزند اما بی توجهیهای برخی متولیان امر و همچنین عدم استقبال مردم نمایشگاه کتاب خرمآباد را با رکود و رخوت بی سابقهای مواجه ساخته است.
شرایط نامطلوب نویسندگان از لحاظ اقتصادی و عدم پشتوانه مالی در چاپ کتاب و همچنین وجود ممیزیها و قیمت گزاف کاغذ نیز اقتصاد در بخث کتاب را تضعیف نموده و این بی رغبتی را میان نویسندگان و ناشران تا حدودی نمایان ساخته است، اما با این حال هنوز «نامهربانیها» با «یار مهربان» موجب نشده تا دغدغهمندان واقعی قلم خود را بر زمین بگذارند و این مزیت در بین نویسندگان به مانند خون در رگها جاری است.
این روزها امرار و معاش با کتاب برای فعالان این حوزه به هیچ وجه به صرفه نبوده و نیست، چرا که کتاب دغدغهی اصلی یک خانوادهی ایرانی نبوده است بلکه در این شرایط بغرنج اقتصادی اولین دغدغهی آنها رفع نیازهای اولیه زندگیشان بوده و شاید در این وانفسای اقتصادی و در لابلای نیازهای روزمرهشان گاهی گریزی هم به کتاب بزنند که این موضوع برای لرستان با آن غنای فرهنگی و تاریخی به هیچ وجه قابل قبول نیست.
پر واضح است؛ لرستان پتانسیلهای خوبی در زمینه کتاب دارد، این استان نویسندگان خوبی را به سطح کشور معرفی نموده اما متاسفانه همین تعداد هم به خوبی حمایت نمیشوند. این در حالی است که جوانان این دیار میل و رغبت بسیار خوبی به حوزهی نویسندگی نشان میدهند اما باز هم شرایط مالی بر این مقوله اثرگذار بوده و همین امر فعالیتهای فرهنگی در زمینه کتاب را به حاشیه رانده است.
جوانان ما اهل کتاب و دوستدار کتاب هستند، اما معالاسف قیمت بالای کتاب باعث انصراف آنها از خرید میشود، البته با توجه به ارزش نوشتاری و زحمات نویسندگان و ناشران لازم است دولت حمایتهایی در راستای خرید کتاب از مردم داشته باشد تا بتوانند راحتتر و ارزانتر به کتابهای مورد علاقهشان دسترسی داشته باشند.
اما باید گفت؛ همهی آنهایی «خاصه مسئولان» که در حوزهی فرهنگ فعالیت دارند ضعیف مفرط عملکرد داشتهاند، به گونهای که در آغاز به کار نمایشگاه کتاب خرمآباد تا به حال هیچ ادارهای برای خرید و یا حتا بازدید به این نمایشگاه مراجعه نکرده و در عین حال برخی نهادها که ذینفعان حوزهی کتاب به شمار میروند نیز پای این کار بزرگ فرهنگی نبودهاند و به خوبی از زیر بار مسئولیتها شانه خالی کردهاند.
باید اعتراف کنیم؛ مشکلات مالی فعالان حوزه کتاب کم نیست، لرستان همچنین در زمینه چاپخانه هم از دیرباز تاکنون مشکلاتی داشته و وعدهها برای رونق و توسعه صنعت چاپ در این استان نیز تا به حال به بار ننشسته و نویسندگان و ناشران بایستی برای ارائه یک محصول کیفی هزینههای هنگفتی به دیگر استانها بپردازند.
علاوهبر تمامی مشکلاتی که پیش پای ناشران و نویسندگان وجود دارد اما یکی از مهمترین دغدغه فعالان حوزهی کتاب افزایش سرانه مطالعه در لرستان است، این در صورتی است که در این استان سازمانها و نهادها میتوانند به گونهای از سرفصلهای فرهنگی که در اختیار دارند به اندازه فعالیتهای فرهنگی خود حوزهی کتاب را یاری نمایند تا بلکه امید و انگیزه در بین فعالان حوزه کتاب ایجاد شود و به سمتی برویم که همه با هم بتوانیم با تحرکات فرهنگی، توسعه فرهنگی و اقتصادی این دیار را رقم بزنیم.
انتهای پیام/
مقاله
یادداشت
گزارش
گفتگو