در حالی که پروژه ثبت جهانی دره خرمآباد بهعنوان یکی از مطالبات مردم لرستان و بهویژه مرکز استان در حال پیگیری است، شهردار خرمآباد به بیان ظرفیتهای این شهر باتوجه به داشتههای کهن و تاریخی آن و «رویکردهای نوین مدیریتی» این مجموعه برای تسهیل و همکاری با دیگر دستگاهها در این زمینه پرداخت.
اقتصاد لرستان [1] ـ مریم مهری ـ شهردار خرمآباد در تشریح رویدادهای فرهنگی شهرداری خرمآباد در جمع خبرنگاران گفت: کلانشهرها و شهرهای در تراز مراکز استانها با معیارهای فرهنگی سنجیده و ارزیابی میشوند و برای توسعه اقتصاد مبتنی بر گردشگری شهری، از سال گذشته تاکنون بیش از ۲۰۰ برنامه فرهنگی در خرمآباد اجرا شده است.
«داریوش بارانی بیرانوند» اظهار کرد: حساسیتها و اولویتهایی در حوزه فرهنگی و مدیران شهری داریم که شامل اقدامات متعدد حوزههای عمرانی، اجتماعی، فرهنگی یا بهاصطلاح «از دفع موش تا گسترش هوش» میباشد.
وی خاطرنشان کرد: شهرهای بزرگ دنیا با اقدامات فرهنگی شناخته میشوند و بر همین اساس، بیش از ۲۰۰ رویداد فرهنگی با عاملیت یا مشارکت شهرداری خرمآباد انجام شده است.
وی ادامه داد: اقدامات عمرانی جزو وظایف ذاتی و بایدهای شهرداریهاست و شهرداریها در متعالیترین رسالت، نقش فرهنگی و آموزشی را برای تقویت حس شهروندی انجام میدهند.
بارانی با بیان اینکه شهرداری خرمآباد باید از بازیگردانان حوزه فرهنگ در منطقه خود و سطح کشور باشد، گفت: داشتههای تاریخی، تمدنی، طبیعی و فرهنگی این شهر سبب میشود توسعه اقتصاد مبتنی بر گردشگری شهری جزو اولویتهای مدیریت شهری باشد که البته مسأله اصلی گردشگری نیز مسأله «رویداد» است و ما نیز تلاش داریم برای مقاصد گردشگری شهری، رویداد معرفی کنیم.
شهردار خرمآباد یادآور شد: در این راستا، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره کل میراث فرهنگی لرستان همکاری مناسبی بهعنوان شرکای فرهنگی دارند و ما نیز مرزی بین خودمان و دیگر دستگاههای فرهنگی قائل نشدهایم و شورای اسلامی شهر نیز همکاری لازم در همه زمینهها را داشته است.
بارانی گفت: در سالهای گذشته، تریبونهای شهری «فضاهای تبلیغاتی» خرمآباد مربوط به حوزه اقتصاد بود و حتی شامل اقتصاد بومی استان نمیشد و مواردی را تبلیغ میکردند که مطلوب ذائقه مدیران فرهنگی نبود. در این راستا نیز از ۵ تا ۶ میلیارد تومان درآمدهای این حوزه چشمپوشی کردیم تا این فضاها با توجه به رویداد مهم ثبت جهانی دره خرمآباد و سایر رویدادهای فرهنگی، در اختیار حوزه فرهنگ قرار گیرد.
وی با اشاره به رویداد مهم ثبت جهانی دره خرمآباد افزود: همه ارکان مدیریت شهری باید تلاششان را بهکار ببرند که این رویداد مهم انجام شود و البته برای طرحهای حوزه مدیریت شهری نیز پیوست فرهنگی پیشبینی شده و تلاش میکنیم بدون هیچ مرزبندی، دره خرمآباد ثبت جهانی بشود.
وی گفت: در راستای ارتقاء نام ملی و جهانی خرمآباد باید اقداماتی انجام دهیم که کارکرد داخلی و خارجی داشته باشد، زیرا شرایط روحی، روانی و فکری شهروندان باید بهگونهای فراهم شود که دلسوز شهرشان باشند.
وی افزود: در بحث ایجاد دلبستگی و وابستگی به شهر، هم نیازمند ارتقاء اعتماد عمومی، تعصب شهروندی و ترمیم اعتماد عمومی نسبت به مجموعه مدیریت شهری هستیم.
شهردار خرمآباد با بیان اینکه ۲۰ اردیبهشت روز خرمآباد است و برج آزادی در این روز نورپردازی میشود، اظهار کرد: در خصوص تولید محتوا، این کار با تیم فنی برج آزادی جلساتی داشتیم. در حوزه طبیعت، اقلیم و جغرافیا بستر بسیار مناسبی در مرکز استان داریم و با شعار «شهر فرهنگمبنا» و «شهر رویدادمحور» وارد کار شدیم.
بارانی گفت: نورپردازی برج آزادی با استفاده از ظرفیتهای تاریخی، طبیعی، اجتماعی و… انجام میشود و امسال به لطف شرکای فرهنگی و مدیریت ارشد استان و وزارت فرهنگ، برای این کار تفاهمنامهای منعقد شده که حتماً انجام میشود و نورپردازی بهمدت ۳ ساعت در روز ۲۰ اردیبهشت روی برج آزادی به نمایش در میآید.
وی ادامه داد: بخشی از این برنامه مربوط به ظرفیتهای پیش از تاریخ، از غارنگاری تا مفرغ و… میباشد و بخش دیگر در حوزه اجتماعی فرهنگی است که شامل لباس، گلونی و… خواهد بود.
وی اضافه کرد: نمایش فرش لری و ابزار موسیقی لری در حوزه فرهنگیاجتماعی، در کنار نمایش آثار باستانی از جمله قلعه فلکالافلاک، مناره آجری، گرداب سنگی، ارسیهای خانه آخوند ابو و… نیز در این زمان انجام میشود تا ظرفیتهای تاریخی، صنایعدستی، هنرصنعتها و خلاقیتهای هنری این شهر و این قوم، بار دیگر معرفی شود.
وی گفت: چشمهها، دریاچه کیو، بخشی از معماری و کنگرههای خانههای تاریخی خرمآباد و… نیز در ۲۰ اردیبهشت در این رویداد نورپردازی به نمایش درمیآید.
شهردار خرمآباد تصریح کرد: این اقدامات در راستای توسعه اقتصاد مبتنی بر گردشگری شهری، معرفی هویت تاریخی و تمدنی شهر خرمآباد و… صورت میگیرد و ۲۳ اردیبهشت مراسم اصلی روز خرمآباد در محوطه قلعه فلکالافلاک خرمآباد انجام میشود.
بارانی گفت: در روز ۲۶ اردیبهشت نیز رویداد طنز «سی قافیه» با محتوای شوخی با مدیریت شهری و در پایان اردیبهشت نیز ارکستر سمفونی تهران در فلکالافلاک با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اجرا میشود تا غنای موسیقایی و فرهنگی این دیار را به تصویر کشیم.
بارانی افزود: در تاریخهای هجدهم، نوزدهم و بیستم خردادماه نیز «رالی خانوادگی» از بام تهران تا بام لرستان را جهت ایجاد شور و نشاط اجتماعی بیشتر برگزار خواهیم کرد.
گفتنی است خرمآباد بهعنوان یکی از مقاصد گردشگری ایران و بهسبب برخورداری از ظرفیتهای مهمی همچون آبشارها، قلعهها و غارهای دوران پارینهسنگی، وجود دریاچه طبیعی در شمال شهر، طبیعت سرسبز و آبوهوای چهارفصل، کانون توجه گردشگران بوده است و رویداد مهم ثبت جهانی دره خرمآباد، نیازمند اقدامات زیرساختی در حوزه مدیریت شهری بوده که شهرداری خرمآباد در این مسیر برای تحقق گردشگری شهری، به ایفای نقش پرداخته است.