سفر مجازي به روستاي چوبتراش (چوتاش) خرمآباد [1]
ارسال شده توسط Rouzbahani در 08 فروردين 1399 02:18روستای چوبتراش كه در گويش محلي به آن چوتاش نيز ميگويند از توابع بخش مرکزی خرمآباد در منطقه کرگاه شرقی میباشد.
به گزارش پايگاه خبري زرك [2]، روستای چوبتراش در حدود ۲۰کیلومتری جنوب شرقی شهرستان خرمآباد در دشت كرگاه واقع شده است. اين روستا از شمال به روستاهای «سالی»، «ده باقر» و «سرخده» ميرسد و از جنوب به «کوه تاف» و «هشتاد پهلو» و آبشارهای «نوژیان» و «واراک» راه دارد. از مغرب و مشرق به ترتيب به روستای «چزال» و كوه «سيوك» مرتبط ميشود.
روستاي چوبتراش باتوجه به موقعیت جغرافیاییاش در زمانهای گذشته همیشه مورد توجه حكمرانان وقت قرارگرفته است؛ اشیاي تاريخي به دست آمده ازاین روستا خودگویای این ادعاست و آخرین اشیاي مكشوفه در اين روستا تابوت مفرغی مربوط به دوران اشکانی میبا شد كه به گفتهي مورخ ارزنده استاد «سيد رضا رادفر» قدمت این روستا به دورهی ایلامیان میرسد.
استاد رادفر در شرح تمدن كهن ايلاميان گفته است: «تمدن کهن ایلامیان دارای سه شهر بزرگ بوده که دوتای آنها پیدا شده و به احتمال قریب به یقین شهرسوم که «سیماشکی» نام داشته در منطقهی کرگاه در قسمتی که الان روستاهای «چوبتراش» و «سالی» قراردارند قرار داشته است. البته هنوز اثری که به طورحتم بیانگر این امر باشد به دست نیامده است.»
در قبرستان تاريخي روستاي چوبتراش بقعهی امامزاده «مارگیمه» عليهالسلام که طبق روایات تاریخی ومحلی مربوط به خواهرشاهزاده احمد و یا مادر سیدنورالدین گیمه از یاران شاهزاده احمد واقع شده است كه خود دليل ديگري بر قدمت و تمدن روستاي چوبتراش است. بنای موجود نشانی از ویژگیهای معماری قرن ششم هجری قمری دارد. بنای موجود مربع شکل و دارای ٤پنجره، سه طاقچه در زیرپنجرهها و تبدیل نقشه مربع به هشت ضلعي با گنبدی گردی میباشد. مصالح بکار رفته در این بنا را،آجر،گچ و سنگ لاشه تشکیل داده است.
اهالی روستای چوبتراش در تاریخ ۱۳۱۳هجری شمسی در این روستا ساکن شدند. این روستا دارای ۳۰۰ خانوار بوده كه حدود يكصد خانوار به مركز لرستان و يا كلانشهرها مهاجرت كردهاند.
گفتني است علاوه بر طایفه بازگیر، عدهای از سادات نیز در این روستا زندگی میکنند. اهالي چوتاش به كشاورزي مشغول هستند. در پايان شما را به ديدن جلوه هايي از زيبايي هاي روستاي چوتاش و پخت نان محلي توسط يكي از اهالي اين روستا دعوت مي كنيم.
تصوير و تدوين: محمد حسين بازگير ـ حامد بازگير / پايگاه خبري زرك [2]